L'alimentacio de la gent gran
QUÈ VOL DIR TENIR UNA ALIMENTACIÓ SALUDABLE?
Significa menjar abundants verdures i fruites
diàriament, prendre llet o iogurt amb poc greix, preferir el peix, gall dindi,
pollastre o carns vermelles sense greix, menjar llegums i grans sencers i beure
molta aigua.
Aquests aliments ens permeten estar sans i
viure millor, perquè aporten una quantitat suficient de proteïnes, greixos
essencials, minerals, antioxidants i aigua. Gràcies a ells, el nostre cos
funciona bé i crea els mecanismes per defensar-se de les malalties.
Per aconseguir els seus beneficis, aquests
aliments s'han de consumir aproximadament en la següent quantitat diària:
PLA D'ALIMENTACIÓ PER AL ADULT MAJOR
2 A 3 tasses de llet o iogurt amb poc
greix
(Un iogurt, un tros de quesillo o una llesca
de formatge reemplacen una tassa de llet)
1 presa de peix fresc o en conserva, o
pollastre o gall dindi o 1 ou
(El dia que mengi llegums o ou, no necessita
menjar carn)
2 plats de verdures, crues o cuites
2 a 3 fruites o sucs de fruites naturals
1 ½ a 2 pans, de preferència batuts
(marraqueta) o pa de motlle
1 a 1 ½ tasses de llegums cuits dues
vegades per setmana. La resta dels dies pot menjar arròs, fideus, sèmola o
papes cuites en quantitat moderada
Una petita quantitat d'oli per cuinar i
amanir les amanides
Molt poca sucre
6 a 8 gots d'aigua
¿PER QUÈ MENJAR CARN COM PEIX, GALL DINDI O
POLLASTRE?
• Perquè contenen proteïnes, ferro i zinc.
• Serveixen per renovar i reparar els teixits
del cos, prevenir l'anèmia i defensar-se de les malalties.
• Els greixos del peix, del tipus omega 3,
ajuden a prevenir les malalties del cor.
• Coma tonyina, sorell o truita almenys 2
vegades per setmana. Prepareu-a la planxa, al vapor o al forn i condiménteles
amb suc de llimona, pebre vermell, ceba, xampinyons, tomàquet, all o curri.
• Li quedaran saborosos, sans i nutritius.
• Pot treure l'excés de sal del peix en
conserva rentant en un colador fi.
• Les carns vermelles altes en greixos (boví,
porc i xai), les cecinas, embotits, les vísceres (fetge, ronyons i cervell) i
el rovell d'ou contenen greixos saturats i colesterol, perillosos per al cor.
• Cómalos només en ocasions especials i en
molt petita quantitat.
QUÈ CAL SABER DELS GREIXOS I OLIS?
L'oli conté àcids grassos essencials per a la
salut, inclogui una petita quantitat en la seva alimentació diària. Utilitza de
preferència olis de canola o soja, que contenen greixos omega 3, oliva o un
altre oli vegetal.
La mantega, crema, maionesa, paté i productes
de pastisseria amb crema, aporten greixos saturats i colesterol, a més de
calories. Deixeu només per a ocasions especials, igual que els fregits.
Llegeixi sempre l'etiqueta dels aliments que
compra. Prefereixi aquells que contenen menys sodi (sal).
PRENGUI PROU AIGUA
Amb l'edat, la sensació de set disminueix.
L'aigua és essencial per li bon funcionament dels ronyons, evita la
deshidratació, manté la temperatura corporal normal i ajuda a la digestió.
Prengui 6 a 8 gots d'aigua al dia, encara que
no tingui set.
Suggeriments
per a Esmorzars i onzes:
• 1 tassa de llet sola o amb xocolata en pols
• ½ unitat de pa marraqueta amb palta mòlta
• ½ got de suc de fruita natural
• Compota de pruna
• 1 Tassa de llet amb cafè
• 4 a 5 galetes d'aigua o soda amb melmelada
• (si és diabètic / a, reemplácela melmelada
per quesillo o formatge sense greix)
• ½ got de suc de fruita natural
• Arròs amb
llet (amb poca sucre) g
Suggeriments
per a dinars i sopars:
Dinar
• Amanida de pastanaga ratllada amb panses.
Cassola de gall dindi o pollastre. Una fruita.
• Sopa de crema de veces. Peix cuit amb una
papa. Amanida de fruites.
• Amanida de betarraga amb nou dur. Estofat de
gall dindi. Poma rostida.
• Amanida de tonyina amb enciam. Llentia
guisada. Una porció de flam.
• Sopa de crema d'espàrrecs. Charquicán de
verdures. Una fruita amb mel.
Sopars
• Sopa de crema de verdures. Sèmola amb llet
• Peix al vapor amb una papa cuita i verdures
de l'estació. Compota de prunes.
• Truita de tonyina amb espinacs. Maizena amb
caramel.
• Sopa crema de verdures. Compota de fruites.
RECOMANACIONS PRÀCTIQUES
• Augmenti el consum d'aliments rics en fibra,
com llegums, fruites o verdures crues, pa i cereals integrals. La fibra dels
aliments ajuda a baixar el colesterol i millora la digestió.
• Reduïu el consum de te i cafè perquè alteren
el son i són diürètics, és a dir contribueixen a la deshidratació, especialment
quan es pren poc líquid.
• Begui aigua en els intervals dels àpats, 6 a
8 gots al dia.
• Si pren begudes alcohòliques, disminueixi el
seu consum a no més d'una copa de vi negre al dia. L'alcohol modifica l'efecte
dels medicaments, augmenta el risc d'accidents, caigudes, fractures i eleva la
pressió sanguínia.
• Renti els aliments que contenen major
quantitat de sal com olives, tonyina en conserva, etc.
• Coma lent, mastegui bé.
• Si té problemes per mastegar, com la carn
mòlta i les verdures i fruites ratllades o cuites.
• remplace les carns vermelles per llegums,
carn vegetal, ous, sorell, salmó en conserva.
• Consumiu 1 a 2 ous a la setmana.
• En comprar carn, triï la que té menys greix.
No compri ossos perquè no alimenten.
• Coma en el possible 4 àpats al dia.
PER VIURE
MÉS I MILLOR SIGA AQUESTS CONSELLS:
• No fumi
• Limiteu el consum d'alcohol
• Mantingui un pes normal (eviti el sobrepès i
l'obesitat)
• Realitzi activitat física regular i
mantinguda en el temps
• Mantingueu una alimentació saludable
• Prengui força aigua
QUÈ ACTIVITAT FÍSICA CAL FER?
• Un. Pot caminar, pujar escales, arreglar el
jardí, nedar o inscriure en classes de ball o algun esport del seu grat.
• L'ideal és realitzar 40 minuts o 1 hora
diària d'algun exercici que no necessita ser vigorós, però si mantingut en el
temps.
• Recordeu, qualsevol exercici és millor que
res; encara que es realitzi per períodes de 10 a 15 minuts. Si té alguna
limitació física, consulti a un professional de la salut per a realitzar els
exercicis apropiats a la seva condició.
CONSELLS PER PREVENIR LES MALALTIES DE
TRANSMISSIÓ ALIMENTÀRIA.
Precaucions a preparar aliments o menjar, per
evitar els riscos de malalties com les gastroenteritis, l'hepatitis o la febre
tifoide.
• Renteu-vos les mans abans i després de
manipular aliments, cada vegada que vagi al bany, en prendre un aliment cru i
després un de cuinat i en tocar qualsevol altre objecte o superfície que pugui
embrutar les mans.
• Renteu bé els aliments que va a preparar.
• Mantingui neteja la superfície on es
col·loquen els aliments i els estris que ocupa per la seva preparació o
emmagatzematge.
• Mai barregi aliments crus amb aliments cuits.
• Refredeu ràpidament els aliments preparats
que es van a guardar a la nevera.
• No utilitzeu el forn per guardar els
aliments preparats.
GUIES D'ALIMENTACIÓ PER L'ADULT MAJOR.
• Consumiu 3 vegades al dia productes lactis
com ara llet, iogurt, quesillo o formatge fresc, de preferència semidescremats
o descremats.
• Coma almenys dos plats de verdures i fruites
de diferents colors cada dia.
• Coma porotos, cigrons, llenties o veces
almenys dues vegades per setmana, en reemplaçament de la carn.
• Coma peix, mínim dos cops per setmana, cuit,
al forn, al vapor oa la planxa.
•
Prefereixi els aliments amb menys contingut de greixos saturats i colesterol.
• Reduïu el seu consum habitual de sucre i
sal.
• Prengui 6 a 8 gots d'aigua al dia.
No hay comentarios:
Publicar un comentario