L’alimentació equilibrada
És la que ens aporta tots els nutrients que el nostre cos necessita, a traves de la ingesta d’una quantitat adequada
d’energia. És una alimentació sense carències nutritives ni desequilibris calòrics
que produeixin alteracions en el pes corporal (estar massa prim
o tenir excés
de pes) i en la salut en general.
Els requeriments
nutricionals i energètics depenen de l’edat. No té les mateixes necessitats un
adolescent que una persona gran sedentària, una dona embarassada o un
esportista professional.
L’alimentació ha de ser variada,
la dieta
quotidiana ha de contenir
la
màxima varietat possible d’aliments, per a garantir-nos una aportació de nutrients que eviti possibles
carències.
Cal tenir en compte que no hi ha cap aliment que aporti tots i cadascun dels nutrients que el nostre organisme necessita. Hem
d’aconseguir que a l’alimentació hi hagin productes
d’origen i de grups
alimentaris diferents:
✓
Verdures
✓
Llegums
✓
Carn
✓
Peix
✓
oli d’oliva
✓
cereals
✓
lactis
✓
fruita fresca
✓
fruita seca, etc.
Si l’alimentació és variada,
la vitamina, el mineral o la proteïna que falti en algun aliment, ens
l’aportarà un altre i així, podrem aconseguir l’equilibri nutricional necessari.
A
què anomenem aliments?
Els aliments són compostos naturals
o transformats que contenen com a mínim una substància nutritiva. Poden ser d’origen
animal o vegetal
i poden presentar textures diferents (sòlids, líquids, etc.). Es classifiquen per grups en funció de les característiques nutricionals de cadascun.
Què
són els nutrients?
Els nutrients són les proteïnes, els hidrats de carboni, els greixos o lípids, les vitamines i els minerals
continguts en els aliments.
Els aliments, un cop ingerits
segueixen el recorregut del tub digestiu,
i a través de diferents processos físics i químics, passen
els nutrients que contenen al torrent circulatori, és a dir, a la sang.
En que es basa una alimentació equilibrada?
En 3 principis bàsics:
1. Cobrir les necessitats calòriques o energètiques de l’organisme
2. Aportar els requeriments nutricionals
necessaris
3. Fer una alimentació variada, és a dir, menjar aliments de
tots els grups
1. Necessitats calòriques o energètiques
Per a fer les activitats diàries,
necessitem una aportació continua d’energia que ens proporcionen els diferents aliments.
El
valor energètic o calòric correspon a la quantitat d’energia que s’obté d’un
aliment un cop
oxidat o metabolitzat.
Els hidrats de carboni poden ser simples com la
glucosa o la sacarosa (sucre blanc)
o compostos com el
midó.
Les
proteïnes poden ser d’origen animal (carn, ous o peix) o d’origen vegetal (verdures, hortalisses o llegums). Les primeres es consideren d’alt
valor biològic, mentre que les que procedeixen dels
vegetals no són nutricionalment tan
completes.
Els greixos poden ser saturats i insaturats. En general, els greixos saturats
procedeixen en un percentatge molt elevat d’aliments com les carns, la
brioixeria, etc., i abusar-ne incrementa el risc de patir
determinades malalties, especialment les cardiovasculars. Els insaturats, en canvi, tenen un perfil més saludable, especialment quan es
tracta de l’oli d’oliva.
Les
necessitats individuals d’energia depenen de la composició corporal, de l’edat, del sexe i, cosa que és molt important, del grau d’activitat
física. És l’únic factor sobre
el qual podem incidir per modificar la nostra despesa energètica.
Els requeriments energètics, que poden
ser de 2.600 a 3.000 kilocalories, o fins i tot més, en el cas d’un adolescent actiu.
1. Requeriments nutricionals
Anomenem nutrients als elements continguts en els
aliments que són necessaris per conservar la vida i la salut.
Els nutrients són necessaris en uns percentatges determinats, ja que cadascun
té funcions fisiològiques diferents:
Hidrats de carboni ……….
50-60%
Greixos ………………………. 30-35%
Proteïnes ……………………. 10-15%
Aquestes proporcions oscil·len entre dos valors,
ja que segons les característiques individuals, els requeriments poden variar d’una persona a un altra.
Per exemple, la quantitat de
proteïnes necessàries és superior en els adolescents que en els adults, o bé, les persones molt actives requeriran més proporció d’hidrats
de carboni que les sedentàries.
1. Varietat alimentària
Quan es diu que una alimentació
saludable ha de ser variada, vol dir que ha d’incloure aliments
de tots els grups segons la freqüència que s’exposa en la piràmide dels aliments.
Una alimentació variada permet ingerir una àmplia gamma de nutrients.
Per assolir aquest equilibri
nutricional, és molt important
no saltar-se cap àpat i fer una
distribució adequada de l’energia i els aliments ingerits en cada menjar.
Es recomana repartir-los de la
manera següent:
·
25% per a l’esmorzar (pot fer-se en 2 àpats,
en llevar-se i a mig matí)
·
35%
per al dinar
·
15%
per al berenar
·
25%
per al sopar
L’esmorzar és un àpat bàsic, millora
el rendiment físic
i intel·lectual durant
la jornada matinal escolar o
laboral. En aquest sentit, i dins del 25% esmentat, pot ser molt recomanable fer un mos a mig matí per a que no passin
gaires hores entre l’esmorzar i el dinar.
Per exemple es pot prendre
una fruita amb iogurt a primera hora i un entrepà
amb un suc de fruita
o amb un cafè amb llet a mig matí.
Una alimentació saludable no vol dir
necessàriament una dieta avorrida o monòtona ni a base de productes
especials i bàsicament cars, com poden ser els aliments dietètics: els productes
light o els aliments ecològics...
Al contrari,
una alimentació saludable ha de ser:
✓
Variada: tant en aliments com en tècniques de preparació
✓
Moderada: cal adequar la quantitat de les racions
a l’edat i a les necessitats individuals (ni carències, ni excessos)
✓
Equilibrada: adequant la proporció entre els diferents
aliments i el seu origen
animal o vegetal
✓
Satisfactoria: el plaer de menjar bé, cal aconseguir combinar el caràcter
saludable de l’alimentació
i gaudir del menjar.
L’alimentació mediterrània constitueix un model
alimentari que reuneix totes aquestes característiques, i per això ha estat
científicament reconeguda com a una de les maneres
d’alimentar-se més saludables del món.
Grups d’aliments
1.
Fruites
Les fruites i els sucs de fruita ens aporten aigua, sucres, vitamines
com la C i els carotens; minerals com el potassi i el seleni,
i fibra.
Els sucs aporten només
vitamines i minerals, i els manquen la major part de la fibra que aporta la fruita sencera. Les fruites dessecades (prunes, castanyes, panses, dàtils) es caracteritzen per
menys contingut d’aigua. És important que n’hi hagi una que sigui rica en vitamina
C (cítrics, kiwis, maduixes, etc.).
2. Verdures i hortalisses.
Les verdures
i les hortalisses són una font important de vitamines, minerals, fibra i antioxidants, per la qual cosa és recomanable consumir-les diàriament. La millor manera d’aprofitar totes les vitamines i minerals és prendre- les crues, soles o en amanida. Preparar-les
al forn o a la planxa és una altra
deliciosa opció. Si es bullen, és
convenient aprofitar l’aigua per a
sopes o purés, perquè hi queden
molts dels minerals
en l’aigua de cocció.
Si es
couen al vapor mantenen la majoria de
nutrients.
3. Llet i derivats
Els lactis
(llet, iogurts, mató,
formatges, crema, etc.)
són una font
important de
proteïnes d’alta qualitat, lactosa, vitamines
(A, D, B2 i B12) i de calci, mineral importantíssim
perquè es formin els ossos i les dents, així com per prevenir l’osteoporosi.
El iogurt fresc i altres
llets fermentades s’inclouen en el grup dels aliments probiòtics, que tenen alguns efectes beneficiosos,
com millorar la resposta immunitària (augment de les defenses), redueixen les molèsties en
persones amb mala absorció de la lactosa i protegeixen l’intestí dels microorganismes patògens.
Hauríem de consumir de 2 a 4 racions de
lactis al dia, segons la nostra edat i situació fisiològica (embaràs, lactància, etc.).
La llet és molt convenient en totes les etapes de la vida, especialment durant
la lactància, el
creixement i la
menopausa, i
també en la població d’edat avançada. Un nen en edat escolar que begui mig litre de llet al dia, aconsegueix per aquesta via el 50% de les proteïnes i més del 80%
del calci i de la vitamina B2 que necessita. Amb igual quantitat, un adult cobreix el 30% de les seves
necessitats diàries de proteïnes i el 100% de les de calci.
Edat
Fins als 6
mesos
|
Ingesta diària (mg) 210
|
6-12 mesos
|
270
|
1-5 anys
|
500-800
|
6-10
anys
|
800
- 1.300
|
11-24
anys
|
1.300
|
25-70
anys
|
1.000
|
Embaràs i lactància
|
1.000-1.300
|
4. Carns i embotits
La carn és una font important de proteïnes d’alt valor biològic, de vitamina B12, ferro,
potassi, fòsfor i zinc.
A causa del seu
contingut en greixos saturats, és molt important triar talls magres
de carn. La carn conté ferro d’alta absorció digestiva. Els embotits grassos
han de consumir-se sols ocasionalment, ja que aporten gran quantitat
de greixos saturats, colesterol i sodi, que poden afectar el nostre sistema cardiovascular.
5. Peix i marisc
El peix és una
bona font de proteïnes d’elevada qualitat, vitamina D i iode. El peix blau (tonyina, areng, sardina, cavalla,
salmó, anguila, bonítol,
etc) és molt ric en àcids grassos poliinsaturats omega-3, que són essencials (s’obtenen a traves dels aliments
ja que el nostre cos no pot produir-los) El
marisc és una gran font de vitamines (B1, B12) i minerals com el fòsfor,
el potassi, el ferro, el iode, el fluor i el zinc. Així mateix,
té un contingut alt en proteïnes i baix en sodi, calories i greixos saturats.
6. Ous
Són un aliment de gran interès
nutricional que ens aporta proteïnes d’elevada qualitat, vitamines (A, D i B12)
i minerals
(fòsfor i
seleni). Els ous aporten, a més, nutrients essencials en les etapes de
creixement i en circumstàncies fisiològiques especials com
l’embaràs, la lactància i la vellesa. El consum de , aliments
amb què comparteix qualitats nutritives
semblants.
7. Llegums
Les mongetes, els pèsols, els cigrons,
les faves i les llenties, ens aporten hidrats
de carboni, fibra, vitamines, minerals i també proteïnes,.Si es combinen els llegums
amb els cereals, s’obté una aportació de proteïnes de més qualitat, ja que al combinar
els dos aliments augmenta el valor
proteic.
8. Cereals
Els cereals han de constituir la base fonamental
de la nostra alimentació, ja que són una font d’energia important.
Els aliments
que els contenen són el pa, la pasta, l’arròs i els cereals d’esmorzar.
Els aliments
integrals (pasta, arròs,
pa, farines) són més rics
en fibra,
vitamines i minerals que els refinats.
Les patates i la resta de tubercles
se solen incloure en aquest grup, si bé que en general,
a causa de l’índex glicèmic més elevat i de la cocció,
mereixerien tractar- se en un grup a part.
Es
recomana:
·
Pà, preferiblement integral, és ric
en fibra, vitamines B1 i B6 i magnesi.
Es recomana consumir-lo diàriament.
·
Pasta i arròs 2-3 vegades a la setmana
·
Cereals i derivats de 4 a 6 racions de al dia, preferiblement integral.
8. Fruita seca
La
característica principal de la fruita seca és l’alt
contingut energètic i la important aportació d’àcids grassos
insaturats (omega 3 i omega 6) i fibra.
És font de proteïnes i lípids d’origen vegetal. El contingut en greixos de les ametlles,
les avellanes, els anacards, els pinyons, els pistatxos i les nous és majoritàriament
de tipus insaturat.
9. Sucres, dolços
i begudes ensucrades
Els sucres d’absorció
ràpida, com el sucre de taula i la mel, es caracteritzen per aportar energia i augmentar l’acceptabilitat dels
aliments i les begudes. És un grup d’aliments superflus, i no és necessari consumir-ne. El consum d’aquests
sucres ha de ser moderat, ja que una ingesta elevada pot afavorir un increment de pes i produir
càries dental. Per tant, és recomanable moderar
la
ingesta de productes rics en sucres simples, i consumir els preparats ensucrats només
ocasionalment.
8. Olis i greixos
Els greixos són essencials
per a la nostra salut perquè intervenen en la composició de les membranes
cel·lulars i les estructures nuclears. Tot i així,
els greixos i els olis han de consumir- se amb moderació, a causa de l’elevada aportació calòrica. Són molt més saludables els greixos d’origen
vegetal, sobretot l’oli d’oliva verge. Aquests greixos són preferibles als d’origen animal.
L’oli és ric en greixos
monoinsaturats i antioxidants. Es recomana tant per cuinar com per amanir, ja que presenta propietats cardiosaludables a l’actuar favorablement sobre els nivells de colesterol en sang. No hem d’oblidar
que la ingesta de greixos
és fonamental per al funcionament correcte del nostre organisme, però sempre
que la nostra dieta els inclogui tant en la quantitat com en qualitat adequades.
No hay comentarios:
Publicar un comentario