1-INTRODUCCIÓ
• L’infant, des que és nadó fins que té tres anys d’edat, ha d’aprendre a mamar, tastar, mastegar, empassar i manipular aliments i també a descobrir diferents olors, gustos i textures, amb la finalitat d’incorporar-se, a poc a poc, a l’alimentació familiar.
• L’educació de la conducta alimentària en aquesta franja d’edat té l’objectiu d’aconseguir, a més d’un bon estat nutricional, l’aprenentatge d’hàbits alimentaris saludables.
• El nombre total d’àpats al dia seran 5, repartits en:
- Esmorzar
- Mig matí
- Dinar
- Berenar
- Sopar
2.- LACTÀNCIA MATERNA
- L’organització Mundial de la Salut recomanen l’alimentació exclusiva al pit durant els primers 6 mesos de la vida del nen i continuar l’alletament juntament amb els àpats complementaris fins els 2 anys d’edat o més.
3.- L’ALIMENTACIÓ COMPLEMENTÀRIA
- És el procés que comença quan la llet materna o de fórmula, ja no és suficient per cobrir les necessitats nutricionals dels lactants.
Primer pas: dels 4 – 6 mesos
Aliments nous :
• fruites
• cereals sense gluten i progressiva del gluten
-Seguir amb llet materna o de fórmula.
Consistència : tipus puré suau , sense gromulls.
Segon pas : dels 6 – 9 mesos
Aliments nous :
• verdures i patata
• cereals amb gluten
• Carn vermella i carn blanca
• Derivats làctics
- Seguir amb llet materna o artificial
- Oferir aigua
Consistència : purés menys fins, trossos o aixafats amb la
forquilla.
Tercer pas : dels 9 – 12 mesos
Aliments nous :
• Peix blanc
• Rovell d’ou
Consistència : purés amb trossos i aliments tallats a trossets o ratllats.
Aliments nous :
• Peix blanc
• Rovell d’ou
Consistència : purés amb trossos i aliments tallats a trossets o ratllats.
Quart pas: dels 12 als 18 mesos
Aliments nous :
• Ou sencer, en forma de truita (sola, de patates, de verdura...), ou dur,... màxim 2 cops/setmana.
• Diversificar verdures: cuites (col, coliflor, espinacs, mongetes) i crues (enciam, tomàquet, pastanaga...
• Diversificar fruites: préssec, albercoc, maduixes, prunes,... amb diferents textures.
• Llegums cuits: començar per les llenties, senceres o xafades; es poden combinar amb verdures, patata o arròs.
• Carn de porc i embotits: al ser més rica en greixos es recomana un cop per setmana.
• Sal: podem afegir un bocí de sal als menjars
Consistència :
• Retirar lentament els pures i els triturats per anar introduint de mica en mica els aliments xafats o picats i posteriorment bocins petits d’aliments suaus amb verdures, peixos, fruites, ous, etc. A fi de que el nen s’acostumi a mastegar.
Cinquè pas : dels 18 mesos en endavant
Aliments nous :
• Peix blau • Marisc
• Llet semidesnatada
Tenir cura amb :
• Fruits secs: s’han d’evitar fins que el nen mastegui o degluteixi amb regularitat, entre els 4 -5 anys..
. • Embotits: exceptuant el pernil dolç, el salat i el gall d’indi. No abusar.
• Patates fregides, aperitius,...:porten gran quantitat d’oli vegetal i
• són molt calòriques.
• Begudes amb gas: coles, taronjades,...
• Xocolata, cacau, pastisseria industrial....
• Vísceres: porten gran quantitat de colesterol...
No hay comentarios:
Publicar un comentario